Social return

Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vitam vindt het belangrijk dat iedereen gelijke en goede kansen krijgt en zet zich dus graag in voor deze groep! Wij omarmen diversiteit in onze organisatie. Door samen te werken met verschillende lokale organisaties, zijn wij al jaren in staat om in ieder team een plek te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de juiste begeleiding creëren wij een prettige werksfeer, kansen om jezelf te ontwikkelen en het gevoel een echte Vitammer te zijn.

Op veel van onze locatie zijn social return medewerkers aan het werk. Je wordt gewoon gezien als een vaste medewerker in het team. Team-uitjes, bedrijfskleding, de Kerstborrel, het hoort er gewoon allemaal bij – net als het op tijd komen op je werk of netjes verzorgd zijn. Er zal ‘slechts’ rekening gehouden worden met de eventuele beperkingen of aandachtspunten, maar er zal geen uitzonderingspositie bekleed worden. We gaan graag uit van de mogelijkheden! Hierdoor voel jij je gewaardeerd en volledig onderdeel van het team voelen, en helemaal op je plek zijn.

Je kunt extra begeleiding nodig hebben, jij kunt daarom een jobcoach toegewezen krijgen, die je ondersteunt bij het inwerken en bij het wennen aan nieuwe collega’s, routines en werkzaamheden. Ook adviseert de jobcoach de Restaurant manager bij de begeleiding en helpt hij bij het in kaart brengen en oplossen van eventuele (opstart)problemen.

Het verhaal van Eelco:

Restaurant medewerker Eelco: “Bij M-Mediagebouw kan ik mezelf zijn. Ik werk al sinds 2005 bij Vitam! Dit doe ik nog steeds met heel veel plezier. Het leuke aan Vitam vind ik dat we als team samen onze eigen menu’s kunnen samenstellen en dat ik de vrijheid krijg om leuke producten te maken. Hierdoor leren we veel van elkaar en kan ik qua werk ook veel meer dan eerst.”

Het verhaal van Eric:

Gebaarista Eric: “Het is niet gemakkelijk om een baan te vinden als je doof bent. Gelukkig werk ik sinds 2019 bij Vitam, via het initiatief Sign Language Coffeebar. Op een videoscherm kunnen gasten zien wat het gebaar is voor koffie, thee, latte, enzovoort. Door dat gebaar na te doen, bestellen ze hun drankje bij mij.”

Co-creatie

Ook bij de keuze van onze leveranciers wordt rekening gehouden met Social return. Zo kopen wij een deel van onze patisserie in bij Koekenbakkerij ’t Möpke, een onderdeel van Stichting Philadelphia Zorg. Bij de koekenbakkerij werken mensen met een beperking, die hier de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. Groenten nemen wij af van Zorgboerderij Kwekerij Osdorp en onze grote mailingen worden gedaan door Cello in Vught, een werkplaats voor mensen met een verstandelijke handicap.